De Hout Blog

Huidige lettergrootte:Klik op een afbeelding op deze pagina om deze in het originele formaat te bekijken. Er wordt dan een nieuw tabblad geopend.


2 april 2024 in de Alkmaarderhout, waarnaar dit weerstation is genoemd, zijn voor het eerst in de geschiedenis 16 lepelaars aan het nestelen. Dit heeft weinig met het weer te maken zou je zeggen. Maar we hopen dat dit lente-tafereel wel mooi lenteweer oplevert.

8 maart 2024 Op de homepagina worden sinds een paar dagen de huidige weercondities als tekst getoond. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een algoritme dat de meetgegevens van dit weerstation omzet naar woorden. Omdat het weerstation geen wolken kan zien, het meet alleen de hoeveelheid licht, kan de interpretatie van de hoeveelheid bewolking afwijken van de werkelijke situatie.

23 februari 2024 Op de homepagina is vanaf vandaag een neerslagradar te zien. De linker afbeelding geeft voor de komende 2 uur de neerslagverwachting weer voor Alkmaar. De rechter afbeelding is de neerslagradar van het afgelopen uur.

12 februari 2024 Op de homepagina, onder het kopje 'Zon en duur van de dag' staan nu 2 afbeeldingen die de duur van dag, schemer en nacht weergeven.

2 februari 2024 De homepagina wordt elke minuut automatisch ververst, zodat de getoonde metingen up-to-date blijven. Mocht je dat niet willen kan dat worden uitgezet door het vinkje boven ' kort nieuws' weg te halen. Als je het vinkje weer neerzet wordt de pagina weer automatisch ververst.

5 januari 2024 Cumulus maakt automatisch iedere maand en ieder jaar NOAA-stijl rapporten aan. Tot nu toe konden alleen de rapporten van de huidige maand en het huidige jaar worden weergegeven via 'Status'. Vanaf nu kan ieder rapport apart worden bekeken via 'Data' in het menu.

1 januari 2024 JAAROVERZICHT 2023.

Alle lezers een mooi en gezond 2024 gewenst!

2023 was een extreem nat jaar. Het weerstation heeft over het hele jaar 1283,4 mm neerslag gemeten tegen normaal ongeveer 800 mm. Geen record overigens. Dat staat nog steeds op 1455,0 mm, gemeten in 2019. Dat komt doordat mei en juni juist heel droog waren met een reeks van 38 dagen zonder neerslag. Dat is wel een record.

Het volgende record is in januari gesneuveld. De langste natte periode, die al begon in december 2022, is naar 34 dagen gegaan.

Het volgende record dat in 2023 is gebroken is de laagste luchtdruk, 966,65 hPa op 02 november 2023, veroorzaakt door storm Ciarán.

De gemiddelde jaartemperatuur is uitgekomen op 12,03 graden. Dat is een record sinds de metingen van dit weerstation sinds 2014. Iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 11,8 °C. Dat is te verklaren doordat dit weerstation zich in stedelijk gebied bevindt.

Voor het gevoel was het geen extreem warm jaar. Er waren geen hittegolven en 'maar' 4 tropische dagen. Het heeft in 2023 nauwelijks gevroren, de laagst gemeten temperatuur kwam uit op -2.6 graden.

Het jaar was erg zonnig. Volgens het weerstation scheen de zon 1403,1 uur. Er kunnen echter wat kanttekeningen bij deze waarde worden gezet omdat als er blad aan de bomen zit de lichtsensor enige uren niet door de zon wordt beschenen.

Vooruitkijkend naar 2024 kan ik melden dat er aanpassingen en verbeteringen van deze website te verwachten zijn. Ideeën zijn altijd welkom.

31 december 2023 Op de valreep van 2023 nog een update van deze blog-pagina. De pagina bevat nu php-code waarmee extra functionaliteit mogelijk is geworden. Het lettertype kan door de bezoeker groter of kleiner worden gemaakt. Ook is een deel van de oude blogs nu verborgen. Met een druk op de knop worden alle blogs getoond.

15 december 2023 UPDATE op het vorige bericht: Met hulp van kunstmatige intelligentie, ChatGPT, is sinds vandaag op de homepagina weer te lezen of er weerwaarschuwingen zijn. Bovendien krijg je er een weersverwachting voor vandaag en morgen gratis bij. Als bron wordt de website van het KNMI gebruikt. Hou er rekening mee dat het weergeven van deze teksten nog in testfase is, en dat er daarom weergavefouten kunnen zijn.

11 november 2023 Sinds kort kunnen de verklarende teksten bij weerwaarschuwingen niet meer worden weergegeven. Het KNMI levert geen data meer. Hopelijk is het mogelijk dat weerwaarschuwingen op een andere manier weergegeven kunnen worden.

16 januari 2022 Gisteren is ruim 16.000 km hiervandaan, in de Stille Oceaan bij eilandstaat Tonga, de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uitgebarsten. De daardoor veroorzaakte schokgolven zijn ook door dit weerstation gemeten. Meer over dit fenomeen zie je op de site van Scientias.

 

Op de eerste afbeelding hieronder de grafiek van de luchtdruk op het moment dat de schokgolf voorbij komt. Op de afbeelding daaronder is rond 02:45 uur de zwakkere tweede schokgolf zichtbaar die via de andere kant van de planeet ons land heeft bereikt.

19 juni 2021 NOS-JOURNAAL OP BEZOEK! Vanmiddag stonden er plotseling 2 mannen voor de deur, verslaggever Joris van Poppel en een cameraman van het NOS Journaal. Ze zochten de eigenaar van dit weerstation om hem te interviewen over het noodweer van gisteren. Gisteren is er in Alkmaar een recordhoeveelheid regen in korte tijd gevallen. Zo'n 90 mm in ca. 1,5 uur. In het zelfde buiencomplex heeft een valwind (downburst) in het het Utrechtse Leersum 9 gewonden en grote schade aan huizen en bomen veroorzaakt. Bekijk de reportage over het noodweer in de uitzending van het NOS 20 uur Journaal via deze link op NPOStart. Er wordt direct met dit nieuwsitem gestart.

7 februari 2021 Gisteren laat in de avond heeft er een koudeinval plaatsgevonden. Dit ging gepaard met sneeuwval en harde wind uit het oosten, waardoor er een sneeuwjacht is ontstaan. De droge sneeuw heeft hier en daar sneeuwduintjes gevormd. Overdag is de temperatuur gezakt tot onder -4 graden. De gevoelstemperatuur is gezakt tot -12 graden. Gemiddeld is er ongeveer 10 cm sneeuw gevallen. Code rood is van kracht. De hele dag rijden er geen treinen. Hoewel het allemaal heftig lijkt is deze winteraanval niets vergeleken met die van 1979, toen het hele land werd ontwricht door een heftige sneeuwstorm die sneeuwduinen van 2 meter veroorzaakte.

1 november 2020 Onderaan de startpagina is al lang een kaartje te zien dat aangeeft of er een weerwaarschuwing van kracht is. Daarnaast is nu de bijbehorende tekst te zien. Daarin wordt ook aangegeven of er door het KNMI op een later tijdstip een weeralarm zal worden afgegeven. Onder de foto op de startpagina is al een aantal dagen een gekleurde balk te zien, met daarin de actuele status van de weersgevaarstelling. Deze gegevens komen niet bij het KNMI vandaan, maar zijn van meteoalarm.eu. Daarom kan soms er een verschil in de status van de weeralarmen tussen die twee.

12 oktober 2020 Omdat Flash door Google Chrome en Edge Chromium binnenkort niet meer wordt ondersteund, is de pagina waarop de weermeters grafisch worden weergegeven geheel vernieuwd. Daardoor worden niet alleen de windmetingen live weergegeven, maar zijn alle weerdata nu live te volgen. Bovendien wordt de weersverwachting die de nieuwe console aanlevert ook op deze pagina weergegeven. De oude versie van de pagina is hier nog te zien.

10 september 2020 Vanmiddag is het nieuwe weerstation geplaatst. Het is een een Davis Vantage Pro2 geworden. Met de ingebruikname van deze professionele apparatuur is er eindelijk een einde gekomen aan de onbetrouwbare of missende metingen van de laatste tijd.

29 augustus 2020 Het weerstation loopt nu echt op zijn einde. De afgelopen dagen was er geen verbinding meer mogelijk met de console. De oorzaak zit in gecorrodeerde verbindingen. Na een grondige schoonmaak van de nodige stekkers en contactpunten werkt het meeste weer. De windvaan geeft echter geen windrichting meer door. Zoals eerder aangekondigd zal het weerstation worden vervangen. Dat zal uiterlijk 12 september a.s. zijn gebeurd.

20 april 2020 Afgelopen nacht om 01.45 uur is er een stroomstoring geweest in Alkmaar. Hierbij is de voeding van webserver kapot gegaan. Inmiddels zit er een andere voeding in. De website is weer online sinds 18:50 uur. Tussen die tijden zijn er geen weerdata opgeslagen.

09 februari 2020 Vandaag ging er van alles mis met het weerstation. Door storm Ciara die vandaag over het land raasde, werd de regenmeter heen en weer geslingerd. Daardoor leek het alsof het enorm hard regende, terwijl het feitelijk droog was. De regendata is inmiddels hersteld. De sensor voor de luchtdruk is sinds enige dagen kapot. De UV-index wordt ook al heel lang niet goed weergegeven. Ook dat door een kapotte sensor. Helaas zijn er geen reserveonderdelen meer verkrijgbaar voor het gebruikte type weerstation. Ik overweeg een ander weerstation aan te schaffen.

31 augustus 2019 TWEEDE HITTEGOLF! Afgelopen week is er voor de tweede keer dit jaar een hittegolf geweest. Landelijk is dit pas vier keer gebeurd (in 1941, 2006, 2018 en 2019) sinds het begin van de metingen in 1901. Nog nooit is in Nederland zo laat in het jaar een hittegolf geweest. Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn. (Bron: KNMI)

25 juli 2019 HITTERECORDS! Vandaag zijn in Nederland voor het eerst in de geschiedenis temperaturen gemeten van boven de 40 graden. Het KNMI meetstation op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen kwam uit op 40,7 graden! Het nationale record van gisteren, 39,3 graden in Eindhoven, heeft dus maar 1 dag standgehouden. Zeer bijzonder, want het oude record heeft sinds 23 augustus 1944, bijna 75 jaar dus, op 38,6 graden in Warnsveld gestaan. Ook dit weerstation heeft gisteren een recordtemperatuur van 37,1 graden gemeten gemeten. Deze meting moet worden gezien als indicatie. Het weerstation is niet gevalideerd en staat bovenop een plat dak middenin Alkmaar. Ook de positie van de sensoren is niet de vereiste 1,5 meter hoogte.

5 november 2018 Eindelijk weer eens een nieuwsbericht. Sinds kort is deze site te bereiken via de volgende URL: www.alkmaarweer.nl De huidige URL zal nog enkele weken in de lucht blijven.

18-12-2016 Vanwege een kapotte voeding van de server heeft het weerstation vanaf gistermiddag 14:00 uur tot vanmiddag 12:15 uur geen data gegenereerd. Gedurende die tijd is ook de website offline geweest.

20-06-2016 Vanaf 06:50 uur tot 18:30 uur heeft het onafgebroken geregend. Een enorm regenfront heeft vanuit het zuidwesten voor 30,0 mm neerslag gezorgd, een etmaal-record voor dit weerstation. Alkmaar was daarmee één van de natste plaatsen van Nederland op deze dag.

5 mei 2016: Na een veel te koud voorjaar ziet het er naar uit dat de eerste helft van mei eindelijk lente zal zijn. Bevrijdingsdag 2016 is in ieder geval de eerste dag van het jaar met een temperatuur boven de 20 graden!

7 januari 2016: Tijdens de afgelopen weken is de verbinding tussen de console en de server een aantal keren spontaan verbroken. Hierdoor is er een aantal dagdelen aan data verloren gegaan. Met het plaatsen van een professioneel afgeschermde datakabel hopen we dat dit probleem is opgelost.

7 november 2015: Het was vandaag de warmste 7 november in de geschiedenis. In de Bilt werd een temperatuur gemeten van 18,4 graden. Daarmee is er officieel een nieuw dagrecord gevestigd. De hoogste temperatuur op 7 november in De Bilt tot nu toe werd zowel in 1955 als in 1966 bereikt. Beide dagen liep de temperatuur op tot 17,7 graden. Het record van de warmste novemberdag aller tijden staat op 3 november 2005. Toen werd het in De Bilt 18,7 graden. (Bron: RTL Nieuws)
De maximumtemperatuur van Weerstation De Hout Alkmaar is op 18,6 graden uitgekomen.

31 oktober 2015: Naast de grafische weergave van de weerwaarschuwing van het K.N.M.I. is nu ook de waarschuwing in tekst beschikbaar gemaakt.

17 juli 2015: De PC waarop het weerstation en de webserver draaien is op 14 juli kapot gegaan. Daardoor was deze website ruim 2 dagen niet bereikbaar. De boel draait inmiddels weer op een andere PC. Excuses voor het ongemak.

04 juli 2015: Om 10:08 bereikte de temperatuur de tropische 30,0°C. Hiermee was de hittegolf officieel. Op 1 en 2 juli was het ook al tropisch warm, en op 30 juni en 3 juli lag de temperatuur boven de 25°C. Vele temperatuurrecords van dit weerstation zijn de afgelopen dagen gesneuveld. Ook een paar neerslagrecords moesten eraan geloven door de wolkbreuk van 2 juli. Als we de weersvoorspellingen in de media moeten geloven lijkt er op dat de komende dagen wat minder extreem zullen verlopen. We gaan het zien!

06 juni 2015: Gisteren was de eerste tropische dag die door dit weerstation ooit is geregistreerd sinds het online is. De record maximumtemperatuur is nu 32,2°C. De tropische warmte werd aan het einde van de middag verdreven door een koufront. De temperatuur daalde in een half uur tijd zo'n 10 graden. Het voorspelde noodweer met hagel, onweer, regen en zware windstoten is ten oosten van Alkmaar voorbijgetrokken. Een klein beetje regen is het enige wat we hier ervan hebben meegekregen.

14 mei 2015: Dit weerstation levert sinds een paar dagen haar data aan de Engelse weerdienst Met Office. Onder de naam WOW-NL onderzoekt het KNMI op welke manier deze gegevens kunnen bijdragen aan gedetailleerdere adviezen tijdens extreem weer en kennis over het klimaat in de stad. Heb je ook een automatisch weerstation, meld je dan aan bij Met Office om een bijdrage te leveren aan het onderzoek.

11 mei 2015: Zes dagen na de eerste warme dag beleeft dit weerstation vandaag de eerste zomerse dag. Om 12:52 was het exact 25,0°C. Er is sprake van een landelijke zomerse dag als weerstation De Bilt van het K.N.M.I. deze waarde heeft bereikt.

05 mei 2015: We hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag was de eerste warme dag van 2015. Om 10:08 uur werd de 20,0°C bereikt. Uiteindelijk is het 21,5°C geworden.

22 april 2015: Een doorgeslagen stop heeft ervoor gezorgd dat de server waarop dit weerstation draait 8 uur lang in de slaapstand heeft gestaan. De data zijn niet verloren gegaan, maar zijn op een later moment handmatig ingevoerd.

20 maart 2015: De zonsverduistering van vandaag was door de bewolking helaas niet te zien. Het werd een beetje donkerder buiten, maar doordat de ogen van de mens zich aanpassen aan de hoeveelheid licht en doordat het natuurverschijnsel zeer geleidelijk plaatsvond was dit niet heel goed merkbaar. De lichtsensor van het weerstation heeft uiteraard tijdens de zonsverduistering de hoeveelheid licht gemeten. Hieronder een grafiek, waarop de eclips duidelijk zichtbaar is.

20 maart 2015: Vandaag om 23:45 is de astronomische lente begonnen. De zon bevond zich op dat moment recht boven de evenaar.

1 maart 2015: Vandaag is de meteorologische lente begonnen. De astronomische lente, gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon, begint dit jaar op 20 maart om 23:45 uur. De verzamelde gegevens van afgelopen winter kun je terugvinden via het menu --> Data

19 februari 2015: Dit weerstation stuurt zijn weerdata nu ook naar Het weer actueel. Dit is een netwerk voor amateurweerstations in Nederland en België.

18 februari 2015: Record! De luchtdruk was gisteravond uitzonderlijk hoog. 1040,6 hPa om 22:43. Een hoogterecord voor dit weerstation.

30 januari 2015: Record! Gisteravond was de luchtdruk zeer laag, 971,5 hPa om 22:21. Een laagterecord voor dit weerstation.

27 januari 2015: Upgrade van de site: het aantal iconen voor de weersvoorspelling van dit weerstation is vandaag verdubbeld. Nu worden er ook aparte iconen voor de voorspelling als het donker is weergegeven.

23 januari 2015: De record-minimumtemperatuur van gisteren is alweer aangescherpt. Het werd om 07:51 -5.4°C. Matige vorst dus. Ook de maximumtemperatuur van 0.4°C was een laagterecord sinds het begin van de metingen van dit weerstation.

22 januari 2015: Records! Vanmorgen werd een minimumtemperatuur gemeten van -2.5°C. Een kouderecord voor deze winter. Bovendien was de gevoelstemperatuur rond die tijd -8.8°C. Geen superlage waarden natuurlijk, maar sinds het bestaan van dit weerstation zijn het wel de laagste.

20 januari 2015: Deze site is vandaag een aantal uren niet bereikbaar geweest wegens een probleem met de domeinnaamserver. Excuses voor het ongemak.

10 januari 2015: Na weken van valse regenmetingen door trillingen, veroorzaakt door windstoten boven 35 km/u, lijkt het er nu op dat de metingen stabiel zijn. Op de mast waarop het weerstation is gemonteerd, was ook een ongebruikte satellietschotel aanwezig. Deze ving nogal wat wind waardoor de mast bewoog. De schotel is vanmorgen verwijderd.

23 december 2014: De laatste dagen weer problemen met valse regenmetingen door de wind. Wegens de wind en vroeg donker ben ik er nog niet aan toegekomen het dak op te gaan om te kijken wat er aan te doen is.

12 december 2014: Door de storm van vanochtend is de regenmeter gaan bewegen. Hierdoor zijn de regenmetingen verstoord, en is er 130.5 mm regen gemeten. Na vergelijking met andere stations in de buurt is de totale regenhoeveelheid vandaag tot nu toe vastgesteld op 20,1 mm.

1 november 2014: De website heeft er een pagina bij: Data. Dagelijkse maxima en minima vanaf het begin van de metingen.

22 oktober 2014: Gisteravond is door de storm het weerstation omgevallen. Een zware stoeptegel waarop de mast was gemonteerd bleek toch te licht te zijn. Gelukkig geen schade aan de apparatuur. Vanmiddag de boel aan de antennemast vastgezet. Door de klap klopten de regenhoeveelheden en -snelheden niet meer. Vanavond is de database hersteld zodat alle waarden weer kloppen.

11 oktober 2014: Elk half uur plaatst het weerstation via Twitter automatisch een bericht met daarin de huidige buitentemperatuur, de windsnelheid, de luchtdruk, de totale regenhoeveelheid van de dag en de relatieve luchtvochtigheid. Dit bericht wordt door Twitter automatisch doorgezonden naar de Facebookpagina van dit weerstation.


Lees meer